print logo

METOXIA – et Kinderegg for kreftbehandling

Ny kunnskap om kreftceller i oksygenfattig miljø, ny metode som hindrer spredning av kreft samt innovasjon. Det gigantiske UiO-styrte EU-prosjektet METOXIA er et som et Kinderegg; flere godbiter i ett.

Metoxia. Fotograf: Gunhild M. Haugnes/UiO. Lisens: CC BY 4.0

Erik Olai Pettersen kan puste ut på sitt kontor på Fysisk institutt etter å ha landet tidenes største EU-prosjekt ved UiO med fjellstøtt nedslag. Det handler METOXIA, med et budsjett på totalt 16 millioner Euro.

– Det har vært en enorm jobb å koordinere arbeidet ved 21 laboratorier rundt om i Europa, administrere arbeidsgrupper og å sette meg inn i alt det faglige i tillegg, smiler Pettersen.

Forskere fra medisin, biologi, kjemi, fysikk, elektronikk har deltatt. Selv er Pettersen fysiker og METOXIA er et godt eksempel på hvor viktig tverrfaglighet er innen medisinsk forskning. I dette prosjektet har det handlet mest om kreft.

Oksygen-mangel i fokus

Solide kreftsvulster utvikler områder med ekstremt lavt oksygennivå. Dette kalles hypoksi.

METOXIA-forskerne studerte hvordan hypoksi kompliserer kreftbehandlingen og hvordan den gir opphav til spredning av kreften. De har kommet opp med en metode som kan føre til mer effektiv behandling av kreft med spredning.

– Hypoksi i cellene fører til at kreften blir motstandsdyktig mot stråling samtidig med at den dårlige blodforsyningen medfører at cellegift rett og slett ikke når godt nok fram til hypoksiske områder. Hypoksi medfører i tillegg at sjansen øker for at disse tumorene sprer seg, sier Pettersen.

Publisert 15. jan. 2016 15:06 - Sist endret 15. jan. 2016 15:06